Geld en Financiën

Bedrijfsadministratie: de salarisadministratie

De afdeling salarisadministratie is een belangrijke afdeling bij bedrijven. Uiteraard zijn alle afdelingen belangrijk. Maar voor werknemers is dit toch wel een van de belangrijkste afdelingen, want zij zorgen er tenslotte voor dat zij op tijd het juiste salaris krijgen uitbetaald.


Mutaties

Elke maand verwerkt de salarisadministratie alle mutaties. Dit gaat dan om zaken als salarisverhoging. Maar ook volgen er mutaties als een personeelslid meer of minder gaat werken, ouderschapsverlof of zorgverlof opneemt. Ook kan de woon-werk-vergoeding aangepast worden als een werknemer gaat verhuizen of als iemand langdurig ziek is, dan vervalt deze vergoeding. Maar dit is niet alles. Elk jaar wijzigt de pensioenpremie of er wijzigen andere premies, deze mutaties moeten ook allemaal doorgevoerd worden. Het is dus elke maand een race tegen de klok voor deze afdeling om op tijd alle mutaties verwerkt te hebben. In december en januari hebben zij het vaak extra druk, omdat er dan extra mutaties als gevolg van aanpassingen in de premies gedaan moeten worden. Deze wijziging in de premies geldt voor alle medewerkers, dus dat is dan een erg drukke periode voor de medewerkers van de salarisadministratie. Deze afdeling heeft het dus ongeveer twee weken per maand (vlak voor de uitbetalingsdatum) erg druk, daarna is het twee weken iets rustiger en dan begint de drukte weer opnieuw. Zo gaat dat maand in maand uit. Ook komen medewerkers met vragen over hun salaris bij deze afdeling terecht. Een medewerker van de salarisadministratie is dus ook het aanspreekpunt als het om de salarissen gaat.


Uitbetaling

Veel bedrijven betalen op een vaste datum het salaris van hun medewerkers uit. Bijvoorbeeld op de 20ste of 1e van de maand. Vaak wordt er wel rekening gehouden met weekenden en / of feestdagen. Als de uitbetalingsdatum precies in het weekend of op een feestdag valt, dan betalen de meeste bedrijven wat eerder uit. Er zijn ook bedrijven die rond kerst het salaris zelfs enkele dagen eerder betaalt, zodat iedereen ruim voor de kerstdagen zijn of haar salaris heeft. Vroeger kreeg iedereen een salarisstrookje thuis gestuurd, maar tegenwoordig is dat bij veel bedrijven niet meer het geval. Medewerkers kunnen dan inloggen in een persoonlijke portal en kunnen daar hun salarisstrookje (en andere persoonlijke documenten / gegevens) bekijken. Ook wordt de jaaropgave vaak niet meer opgestuurd. Deze wordt ook op de persoonlijke portal opgeslagen. Een medewerker heeft dan dus alle gegevens netjes bij elkaar. Deze gegevens kan hij altijd bekijken en indien nodig afdrukken. 


Soort mensen

Op de salarisadministratie werken mensen die veel affiniteit hebben met cijfertjes. Zij moeten erg precies kunnen werken, want het gaat tenslotte om het salaris van een werkgever. Dit moet goed zijn. De salarisadministratie is dus een belangrijke afdeling!

Tip: kijk bij Recura voor het slim uitbesteden van onder andere de salarisadministratie!


Delen